Anno 2020 leven we, gelukkig, steeds bewuster. We doen meer aan recycling, rijden in elektrische auto’s en proberen minder vlees te eten. Ook door corona zijn we ons nóg bewuster gaan worden van ons effect op de natuur en welke gevolgen daarbij horen. Pandemieën hebben ons in Europa nog nooit zó geraakt als nu. We mogen iets aan ons gedrag doen om ons milieu en natuur te redden. We proberen dus steeds milieu-bewuster te leven. Aan de andere kant zijn we gewend geworden aan onze welvaart en zijn we soms zo materialistisch als het maar kan. We willen steeds maar groter en mooier wonen, ook vaak als het gaat om spullen en prulletjes in huis. In het interieur kun kunnen we dus nog wat aan verduurzaming doen!

 

Misschien vraag jij het je ook wel af; hoe kan ik thuis duurzamer leven? Aangezien het mijzelf ook aan het hart gaat, heb ik een klein beetje research gedaan. Daarom deel ik bij deze wat handige en duurzame interieurtips, die je een zetje in de goede richting kunnen geven.

 

Duurzame interieurtips voor jou thuis:

 1. Struin de tweedehands woonwinkels af voor vintage pareltjes
  Dat is even mooi, want een vintage stijl in je woning is als je het goed doet ook hartstikke tijdloos. En met een mooi tweedehands item geef je je woning binnen no time extra karakter. En met een beetje afdingen, kan het nog goed voor de portemonnee zijn ook!
 2. Isoleer je woning
  Niets zegt duurzaam als zo weinig mogelijk energie verbruik. Met goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je flink wat CO2 uitstoot besparen en creëer je een passiefhuis. Een passiefhuis is een woning die heel weinig energie verbruikt voor verwarming. Ook scheelt een goed geïsoleerde woning enorm in de portemonnee. Alleen maar voordelen dus.
 3. Kies voor duurzaam of circulair meubilair
  Je kunt ook kiezen voor merken die werken met duurzaam of circulair design. Zo zijn er een aantal merken zoals Cantor die werken met duurzaam design van Nederlandse bodem. Op deze manier kies je voor meubels die gemaakt zijn van duurzaam materiaal en stimuleer je de lokale markt. Ook werk je minder mee aan de grote uitstoot van internationaal transport. Maar hoe weet je wanneer een merk of meubel duurzaam is? Zo kun je op de volgende punten letten:
  – Als het is gemaakt van gerecycled materiaal/plastic
  – Wanneer het op Nederlandse bodem is gefabriceerd of gemaakt
  – Het is zo ontworpen, dat wanneer iets kapot gaat, het makkelijk te repareren of te vervangen is
 4. Duurzaam verbouwen: de juiste keurmerken
  Als je gaat verbouwen, is het handig om op de keurmerken te letten. Wanneer je voor bijvoorbeeld een nieuwe vloer kiest, let dan onder andere op keurmerken als FSC, Keurhout en het Ecolabel.
 5. Ga voor groene verf
  Dat betekent niet dat je je wanden groen hoeft te verven, maar kies in elk geval voor milieu neutrale verf. Milieuvriendelijke verf bevat stukken minder chemicaliën of zelfs geen en wordt soms zelfs gemaakt van planten. Zo verkopen merken zoals Fairf (een merk van Nederlandse bodem), Farrow & Ball natuurlijkere verf op water basis.