In dit artikel interview ik elke keer een andere creatieve designer. Om een ode te geven aan het werk van deze designer. Soms is het een kennis, een vriend, een oude academiegenoot of een onbekende. Zij verdienen het om in de spotlight te staan!  Dit keer ga ik langs bij vriend en oud-klasgenoot Daniel van Dijck! Daniel (30) is designer en interieurarchitect en staat bekend om zijn fragiele, unieke en handgemaakte servies. Na te zijn afgestudeerd als Interieurarchitect op de KABK is Daniel verder gaan studeren op het Sandberg Instituut in Amsterdam. Al vanaf het begin der beginnings heb ik hem in zijn werk zien groeien en concepten zien ontpoppen tot een tastbare collectie. Zo heeft hij tijdens het Sandberg Instituut zijn eerste collectie Fragility of Things ontworpen. Ik bezoek hem in zijn atelier bij de Besturing, het walhalla voor elke meubelmaker en kunstenaar.

Hoe voelt het om iemand iets aan te kunnen bieden op je eigen servies?

“Ik vind de reacties altijd heel leuk, het is voor mij een beetje normaal geworden. Maar ik weet dat mijn servies niet uit normale objecten bestaat.. Ik gebruik alleen mijn eigen borden thuis. Maar ik heb ook wel andere design-borden. Ik kijk alsnog veel om me heen en als ik enthousiast van iets word, kijk ik er wel naar. Ik heb laatst nog twee borden gekocht van een lokale keramiekkunstenaar. Ik kijk wel met een ander oog naar servies, maar omdat het voor mij nu zo normaal is, kijk ik er niet meer van op als mijn servies gebruikt word. Ik kijk eerder teleurgesteld wanneer ik standaardborden in mijn handen krijg, dan is mijn aandacht snel weg.”

Je bent net terug uit New York en Milaan. hoe was het? Heb je er iets leuks aan over gehouden?

“Er lopen een paar hele mooie projecten, nog niks definitiefs, maar er zijn twee projecten die mogelijk voor de Designweek gaan gebeuren. In Frankfurt ben ik in 2018 uitgenodigd om daar mijn werk te tonen. Voor de rest heb ik erg leuke contacten opgedaan voor de lange termijn; zoals mensen van onlineshops en bepaalde mogelijke samenwerkingsverbanden met mensen die ook uit Nederland komen, die ik daar ben tegengekomen.”

Ik wil keramiek eigenlijk uit zijn traditionele manier van gebruik halen en er een andere kijk aan geven.

Daniel van Dijck

Je werkt nu voornamelijk met porselein en keramiek. Blijf je de komende periode ook met keramiek werken?

“Keramiek is een basis waar ik me in het afgelopen jaar heel erg op gefocust heb en waar ik nog mee aan de slag ga. Maar dat betekent niet dat ik niet met andere materialen aan de slag ga. Mijn bestek is van messing en stainless steel. Ook heb ik glas geblazen objecten en in het verleden heb ik meer gewerkt met hout, cement, epoxyhars en papier. Ik wil me dit jaar meer richten op verschillende materialen, maar ook op hoe je traditioneel keramiek een andere functie kan geven. Ik wil keramiek eigenlijk uit zijn traditionele manier van gebruik halen en er een andere kijk aan geven.

Het materiaal uit de context halen waardoor het op een andere manier beleefd kan worden?

“Ja. Ik breng bewust verwarring in het object en dat zorgt ook weer voor nieuwsgierigheid. Ik speel er expres op in. Tegelijkertijd heeft het tijd nodig voor andere mensen snappen hoe het object in elkaar steekt. Het is vooral de beleving, de nieuwsgierigheid, en een beetje verwarring.”

Hoe langer het in hun hoofd blijft spelen, hoe meer mensen willen weten wat het concept achter het object is. Ik wil dat daar de aandacht blijft, dat de aandacht gecomplementeerd word door te blijven onderzoeken.

Wat is het concept van je eerste collectie Fragility of Things geweest?

“Ik denk dat het uit persoonlijke omstandigheden, zoals mijn maagverwijdering en het verlies van mijn broer Florian, is ontstaan. Dat het leven opeens op zijn kop staat en het besef dat je eigenlijk niet meer in het standaardbeeld past van een happy life-plaatje. En doordat je je daar zo bewust van bent, ga je ook anders tegen dagelijkse objecten en tegen dagelijkse dingen aan kijken. Dat heeft mij juist nieuwsgierig gemaakt om daar iets mee te doen en ermee te spelen. Voor mijn design heb ik in eerste instantie mijn eigen persoonlijke proces gebruikt. Het was voor alle duidelijkheid geen verwerkingsproces! Ik heb er met heel veel enthousiasme en plezier aan gewerkt. Zo heb ik er onder andere mijn eigen medisch dossier voor gebruikt en mijn verhalen.”

“Eigenlijk staan we met een soort van massaproductie idee in het dagelijks leven. Maar tegelijkertijd kan het leven van het één op het andere moment stoppen. Dan stopt opeens heel het leven om je heen. Op dat moment merk je dat je niet een eeuwigheid hebt om daarin door te gaan. En ik vind het heel belangrijk dat dát besef ook aanwezig mag zijn, zonder dat het een depressieve of slechte ondertoon krijgt. Dat je daardoor des te meer waardering krijgt voor het leven en de dingen die je om je heen hebt. Daarom speel ik heel graag in op de nieuwsgierigheid van de mens. Dat wil ik graag in mijn designs goed naar voren brengen, door in mijn werk een verrassing te verwerken. Vervolgens heb ik veel materiaaltesten en onderzoeken gedaan. Mijn maag is verwijderd, waardoor het eetproces voor mij heel erg belangrijk is geweest.”

Ik moest een ander dieet aangaan en ik kreeg een andere reactie op eten. Dat was zeker de basis voor mijn design onderzoek.

Naast designer ben je ook afgestuurd als interieurarchitect. Ben je nog steeds actief als interieurarchitect?

“Zeker. Misschien minder dan dat ik zou willen, maar ik ben zeker nog wel actief. Ik ben ook nog steeds gefocust op ruimtelijkheid. Ik ben vooral van deruimtelijke ervaring, en de vraag: hoe kun je bepaalde ruimtes zo indelen dat een ruimte je iedere keer een extra prikkel geeft, of een ruimte je een kriebel of zelfs een glimlach geeft, alsof je eigen thuis een gevoel van op vakantie gaan geeft? Misschien zelfs het gevoel van op avontuur gaan?”

In hoeverre had je gedacht dat je voor jezelf zou beginnen?

“Ik ben er gewoon zo ingegroeid! Ik weet niet wie me er daarmee te pakken heeft gehad, maar het is veel meer werk haha. Misschien wel goed dat ik dat van tevoren niet wist. Het is 7 volle dagen werken, en zolang je er plezier in hebt, moet je er vooral mee door gaan. Soms lijkt het alsof er misschien niks uit kan komen, maar voor je het weet heb je opeens heel veel nieuwe contacten en leuke projecten, en dat is één groot feest. Maar hoe ik daar in terecht ben gekomen, ik heb geen idee!“ Het is eigenlijk tijdens mijn eerste jaar op het Sandberg Instituut begonnen toen ik uitgenodigd werd om in Tokyo mijn werk te laten zien tijdens de Tokyo Design week. En toen ben ik begonnen met produceren. Het heeft mij wel enorm geholpen dat mijn partner Wigbertson Julian Isenia mij meer dan 100% gesteund en begeleid heeft in al deze processen en dat nu nog steeds doet.”